Hammaslääkäri Oulu ● Isokatu 26 A 7 (3. kerros)

Suukirurgisen toimenpiteen / hampaanpoiston jälkeinen kotihoito

Hammaspäivystyksen puhelinnumero on 044 533 4000.

Suukirurgisen toimenpiteen jälkeinen kotihoito
Tähti-ikoni

Hammaslääkäri Oulu ● Isokatu 26 A 7 (3. kerros)

  • Sideharsotaitosta purraan yhtäjaksoisesti noin puoli tuntia. Mikäli verenvuoto jatkuu runsaana vielä tämän jälkeen, laittakaa haavan päälle uusi sideharsotaitos jota purraan tiiviisti 45 min. Toimenpidealueen hautominen kylmällä edistää verenvuodon tyrehtymistä ja vähentää turvotuksen sekä mustelman muodostumista. Jollei vuoto lakkaa ottakaa yhteyttä Siriukseen.
  • Haava-alue voi tihkutella pari päivää, tästä ei tarvitse olla huolissaan. Välttäkää haava-alueen koskettelua ja imeskelyä.
  • Kasvojen alueelle saattaa tulla turvotusta tai mustelmaa, nämä ovat tyypillisiä kirurgisen toimenpiteen jälkeen. Turvotus on enimmillään parin päivän jälkeen toimenpiteestä. Mahdolliset mustelmat voivat olla kasvoilla parikin viikkoa.
  • Syömistä, juomista ja suun huuhtomista on syytä välttää kaksi tuntia toimenpiteen jälkeen. Tupakointia tulisi välttää koko toimenpidepäivän ajan. Tupakointi vaikeuttaa paranemisen käynnistymistä. Viileä ja pehmeä ruoka on suositeltavaa toimenpidepäivänä.
  • Fyysistä rasistusta on syytä välttää ainakin toimenpidepäivänä. Normaaliin arkeen voi palata mahdollisen turvottelun laskeuduttua.
  • Suun puhdistukseen käytetään desinfioivaa huuhdetta (ParoEx, Corsodyl, GUM) erikseen annetun ohjeen mukaan. Muutoin hampaat pestään normaalisti kahdesti päivässä toimenpidealuetta välttäen.
  • Jos toimenpidealue kipeytyy tai turpoaa voimakkaasti muutaman päivän jälkeen, ottakaa yhteyttä Siriukseen. Pienempää jomottelua voi normaalisti olla parikin viikkoa.