Hammasklinikka Siriuksen perheyrityksessä hoidetaan perushammashoidon potilaiden ohella niitä, joita askarruttaa jokin hymyynsä liittyvä asia. Esteettisen hammashoidon erikoisosaajat ja edistykselliset hoitomenetelmät mahdollistavat muun muassa ienrajan muokkauksen ja hammasrivistön suoristamisen. Artikkelikuva

Ham­mas­hoi­to ei ole vain paik­kaus­ta ja po­raus­ta – Val­loit­ta­van hymyn luo­mi­sek­si on paljon teh­tä­vis­sä: ”Hymyn es­te­tiik­ka on ikenien ja ham­pai­den välistä har­mo­niaa”

Hammasklinikka Siriuksen perheyrityksessä hoidetaan perushammashoidon potilaiden ohella niitä, joita askarruttaa jokin hymyynsä liittyvä asia. Esteettisen hammashoidon erikoisosaajat ja edistykselliset hoitomenetelmät mahdollistavat muun muassa ienrajan muokkauksen ja hammasrivistön suoristamisen.

Timo Kolmonen toteaa rohkaisevasti, että hymynsä kanssa epäröivien kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä esteettisen hammashoidon ammattilaisiin, sillä lähes aina suun kosmeettisille huolenaiheille on jotain tehtävissä.

Tummuneet hampaat, kuluneet paikat, vetäytyneet ikenet tai vinot hampaat ovat asioita, jotka mietityttävät monia suomalaisia heidän katsoessaan hymyään peilistä. Ongelmat eivät välttämättä ole vain ulkonäöllisiä: esimerkiksi ahtaat hammasraot ja vaikeat ikenen muodot voivat haitata puhdistamista ja suuhygieniasta huolehtimista, mikä voi lisätä ientulehdusriskiä ja suunterveyden huolia. Esteettisellä hammashoidolla voidaan kuitenkin ehkäistä monia suunterveyden ongelmia sekä tarjota apua niille, joita jokin hymynsä piirre arveluttaa.

Esteettisen hammashoidon mahdollisuudet tiedostetaan hyvin Hammasklinikka Siriuksessa, jossa alan erikoisosaajat hyödyntävät laajasti esteettisen hoidon menetelmiä ja uusinta teknologiaa.

”Meillä on erikoisosaamista tehdä esteettistä hoitoa laidasta laitaan. Suuremmista toimenpiteistä pienempiin, joita ovat vaikkapa paikkojen uusimiset, hampaiden asentovirheiden korjaukset sekä puuttuvien hampaiden korvaukset eri keinoin”, selittää Hammasklinikka Siriuksen perustaja, proteniikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Timo Kolmonen.

Hammashoidosta puhuttaessa mieleen juolahtavat paikkaus, juurihoito ja hammaskiven poistaminen, mutta kosmeettisetkaan hoidot eivät ole hammaslääketieteelle vieraita.

”Tyypillinen potilas on sellainen, jonka hampaat ovat tummuneet, jokin hammas on vino tai suun näkyvältä alueelta puuttuu hampaita tai hampaan osia. Näille kaikille on jotain tehtävissä, ja keskustelemme mielellämme potilaan kanssa sopivista hoidoista”, Kolmonen jatkaa.

Kosmeettisen kohennuksen lisäksi esteettisillä hoidoilla voidaan parantaa myös suun perusterveyttä. Kolmonen nostaa tästä esimerkiksi keraamiset laminaatit ja kruunut, jotka kestävät erinomaisesti kulumista ja lohkeilua, eivät tummu ajan saatossa mutta jotka näyttävät kuitenkin hammasrivistössä luonnollisilta. Etuna on myös se, että tällöin hampaista saadaan juuri halutun muotoisia, jolloin voidaan varmistaa myös ihanteellinen purenta. Oikeanlainen purenta puolestaan varjelee hampaita liialta paineelta ja kulumiselta.

Aleksi Kurthin mukaan hyvä ja onnistunut hammashoito alkaa mukavan ja turvallisen ilmapiirin luomisesta.
Aleksi Kurthin mukaan hyvä ja onnistunut hammashoito alkaa mukavan ja turvallisen ilmapiirin luomisesta.

Valloittava hymy syntyy hammaslääkärin ja potilaan luottamuksellisesta kohtaamisesta

Ulkonäköasiat ovat todella henkilökohtaisia, mikä on huomioitu myös Siriuksessa. Jos omassa suussa mietityttää jokin, kannattaa huolensa jakaa luotettavan ammattilaisen kanssa.

”Toimintaamme ohjaa palvelunäkökulma: Potilaalla on vahva toive, että suulle pitäisi tehdä jotain, ja on meidän ammattitaitoamme varmistaa haluttuun lopputulokseen pääseminen. Kohdata potilas yksilönä ja huolehtia siitä, että hoidot etenevät mukavassa ja turvallisessa ilmapiirissä maaliin asti”, Aleksi Kurth korostaa.

Iensairauksien erikoishammaslääkäri Kurth kertoo olevan tyypillistä, että potilas kokee tyytymättömyyttä hymyynsä, muttei osaa sanoa, mistä se johtuu. Hammaslääketieteen ammattilainen osaa auttaa tämän häiritsevän tekijän paikantamisessa. Yleinen selitys lepää siinä, missä suhteessa ien ja hammas hymyillessä näkyvät.

”Hymyn estetiikka on sitä, että ien ja hammas näkyvät sopivassa suhteessa. Se on hampaiden ja pehmytkudosten välistä harmoniaa, jossa kumpikaan ei korostu liiaksi”, Kurth luonnehtii.

Ienkirurgialla mahdollistetaan ienrajan siirtäminen ja muokkaaminen siten, että hammas ja ien näkyvät halutussa suhteessa. Toki ihmisten kauneusihanteet ovat hyvin yksilöllisiä, mikä huomioidaan myös Siriuksella, kun potilaan kanssa keskustellaan hoidon kulusta.

Digitaalisuus parantaa ennustettavuutta ja tehostaa hoitoa

Hammasklinikka Sirius panostaa toiminnassaan nykyaikaisiin hoitomenetelmiin, joissa suurta osaa näyttelee myös digitaalisuus. Uudet hoitomenetelmät ja laitteet parantavat hoidon ennustettavuutta sekä täsmentävät suunnittelua, mikä sujuvoittaa itse hoitotapahtumaa.

Kalvo-oikomishoidolla hampaita kyetään siirtämään ja asettamaan siistiin riviin. Tasaiseen hammasriviin ei jää puhdistusta haittaavia katvealueita, mikä ehkäisee suunterveyden ongelmia. Kuvassa näkyy vasemmalta oikealle, kuinka potilaan alaetuhampaat asettuvat kauniisti riviin hoidon myötä.
Kalvo-oikomishoidolla hampaita kyetään siirtämään ja asettamaan siistiin riviin. Tasaiseen hammasriviin ei jää puhdistusta haittaavia katvealueita, mikä ehkäisee suunterveyden ongelmia. Kuvassa näkyy vasemmalta oikealle, kuinka potilaan alaetuhampaat asettuvat kauniisti riviin hoidon myötä.

Edistyksellisiä hoitomenetelmiä edustaa muun muassa Cerec-laite, jonka peukalonpään kokoisella kameralla suusta saadaan helposti ja kätevästi kolmiulotteinen mallinnos. Mallikuvan pohjalta voidaan suunnitella niin kalvo-oikomishoitoa kuin valmistaa keraamisia laminaatteja, kruunuja ja siltoja. Usein jopa samalla käynnillä, joten hampaisiin ei ole tarve asentaa väliaikaista kuorta. Lisäksi digitaalinen kuvantaminen lisää potilaan turvallisuuden ja kontrollin tunnetta, kun hammaslääkäri pystyy jo ennakkoon kuvin ja animaatioin näyttämään, miten hoito etenee ja mikä on sen lopputulos.

Hoidon ennustettavuuteen ja suunnitteluun oman lisänsä tuo 3D-röntgenlaite, joka tarjoaa muita kuvantamismenetelmiä tarkempaa tietoa erityisesti hammasluusta. Hyödyt monille tuttuun kaksiulotteiseen röntgenkuvaukseen nähden ovat ilmeiset.

”Hammasluusta saadaan monesta kulmasta tarkasteltava kuva, joka tarjoaa tarkkaa tietoa leuan ja hampaiden tilasta. Perinteisessä röntgenkuvantamisessa havaintoja jää rajatun kuvakulman takia katveeseen”, Kolmonen selventää.

Yksityiskohtainen tieto taas edistää hoidon suunnittelua ja ehkäisee yllätyksiä hoidon kulussa, kun alusta alkaen tiedetään tarkkaan, mitä suussa hoidetaan ja millä keinoin.

Tutustu tarkemmin esteettisen hammashoidon mahdollisuuksiin ja varaa aikasi osoitteessa https://hammas-sirius.fi/.