Hammasklinikka Siriuksen kaikki hammaslääkärit ovat perehtyneet niin kivuttomaan kuin pelkopotilaidenkin hoitoon. Perheyritykselle on tärkeää, että asiakkaita palvellaan yksilöllisesti ja asiantuntevasti.
Hammaslääkäri Jani Aro ja hammashoitaja Sirpa Tuulaniemi kohtaavat työssään lähes joka päivä asiakkaita, jotka kokevat hammaslääkärissä käynnin epämiellyttäväksi tai jopa pelottavaksi. ”Suosittelen, että pelosta kerrottaisiin jo aikaa varatessa. Näin hammaslääkäri ja hoitaja voivat suunnitella hoitotilanteen potilaan toiveita kuunnellen”.
Hammasklinikka Siriuksen hammaslääkäri Jani Aron vastaanotolla käy lähes päivittäin pelkopotilaaksi itsensä tunnistavia. Heitä on kaikissa ikäluokissa lapsesta vaariin.
– Väestötutkimuksen mukaan jopa kolmannella suomalaisista on jonkinasteinen pelko hammashoitoa kohtaan. 10 %:lla pelkotila lasketaan fobiaksi, Aro kommentoi.
Pahimmassa tapauksessa pelko voi estää hammashoitoon hakeutumisen ja synnyttää ilkeän noidankehän.
– Mitä pidempään pelon kanssa on yksin, sitä suuremmiksi usein ongelmat suussa ehtivät päästä. Onkin tärkeää, että pystymme luomaan potilaille turvallisen tilan, jossa he uskaltaisivat kertoa peloistaan, Aro kertoo.
Mikä ratkaisuksi?
Oulun keskustassa sijaitsevassa Hammasklinikka Siriuksessa on edustettuna melkein kaikki hammashoidon erikoisalat. Perheyrityksessä on panostettu kivuttomaan hoitoon ja pelkopotilaiden hoitoon.
– Syitä pelolle voi olla useita, mutta yleisin on kipu; potilas saattaa pelätä esimerkiksi puudutuspiikkiä tai porausvaihetta. Joillekin taas laitteiden vesitoiminto saattaa aiheuttaa ahdistusta ja osa pelkää hallinnan tunteen menettämistä hoitotilanteen aikana, Aro luettelee yleisimpiä syitä.
Moni myös häpeää hammaslääkäripelkoaan. Aro haluaisi kuitenkin muistuttaa, että pelko on todella yleistä, eikä pelkopotilas ole yksin tunteidensa kanssa.
– Suosittelen, että potilaat kertoisivat asiasta jo aikaa varatessa. Näin hammaslääkäri ja hoitaja voivat suunnitella hoitotilanteen potilaan toiveita kuunnellen.
Erikoishammaslääkäri Heidi Harisen vastaanotolla kuuluu usein rauhallinen selostus, kun hän kertoo potilaalle, mitä operaatiossa tehdään ja miltä se tuntuu.
– Tärkeintä on, että potilasta kuunnellaan. Voimme sopia potilaan kanssa myös yhteisen merkin, kuten kädennoston, jolloin toimenpide pysäytetään ja pidämme tauon. Näin potilas saa hallinnan tunteen hoitotilanteeseen, Harinen toteaa.
Suupatologiaan erikoistunut Harinen ottaa vastaan perushammashoidon ja pelkopotilaiden lisäksi limakalvosairaudesta kärsiviä potilaita vastaanotollaan Hammasklinikka Siriuksessa.
Pelkopotilaille on tarjolla nukutushoitoa
Hammasklinikka Siriuksessa on aina pyrkimyksenä, että hoito olisi asiakkaalle mahdollisimman kivuton. Hammaslääkärit keskustelevat asiakkaan kanssa etukäteen kivunlievitysmenetelmistä.
– Lähtökohtana on puudutus. Se voidaan tehdä digitaalisella laitteella, joka annostelee puudutusaineen hellävaraisesti. Joissain tapauksissa potilas voi tarvita lääkehoitoa, jotta tarvittava toimenpide voidaan tehdä turvallisesti ja miellyttävästi. Jännitystä voidaan vähentää ennen toimenpidettä annettavalla rauhoittavalla esilääkkeellä, Harinen listaa vaihtoehtoja.
Jos hammaslääkäripelko on voimakas, voidaan hammashoito suorittaa nukutuksessa. Nukutukseen osallistuu aina tarvittava asiantuntijatiimi; hammaslääkärin ja hammashoitajan lisäksi paikalla on anestesiologian erikoislääkäri ja anestesiahoitaja, jotka valvovat toimenpidettä aina kotiinlähtöön saakka.
Nukutushammashoito suunnitellaan huolellisesti, jotta kaikki tarvittavat toimenpiteet voidaan tehdä yhdellä kertaa. Ennen hoitoa asiakkaalle tehdään huolellinen hammastarkastus ja hoitosuunnitelma.
– Nukutushoito puhdistaa usein pöydän, kun suussa saadaan kaikki kuntoon kerralla. Seuraavilla hammaslääkärikäynneillä hoidontarvekin on vähäisempi, mikä voi helpottaa potilaan oloa, Harinen summaa.
Tutustu perheyritys Hammasklinikka Siriuksen palveluihin ja varaa aikasi osoitteessa www.hammas-sirius.fi.